138 metre uzunluğunda ve yer altında bulunuyor: Arnavutluk’ta sıra dışı bir keşif

Arnavutluk’un güneyindeki bir mağarada dünyanın en büyük yer altı termal gölü bulundu. o2.pl’nin haberine göre bu sıra dışı su rezervuarının ilk izleri dört yıl önce keşfedilmişti, ancak modern 3 boyutlu tarayıcılar sayesinde, gölün boyutları şimdi tam olarak ölçülebildi. 

Araştırmayı finanse eden vakfın adıyla “Neuron” olarak adlandırılan göl, 138 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde. Her iki keşfe de liderlik eden mağara araştırmacısı Marek Audy, bu olağanüstü keşfin sunulmasında kesin bilimsel araştırmaların önemine dikkat çekti.

Live Science’ın belirttiği gibi, ilk keşif sırasında bilim insanları, Arnavutluk ve Yunanistan arasındaki sınır bölgesinde gizli bir oda buldular. Ancak, siyasi gerginlikler nedeniyle bu alan uzun süre araştırma amaçlı kullanılamadı. Ekip, Leskovik kasabasının çevresini incelerken, bir dağ sırasından yükselen büyük bir buhar sütunu fark etti. Yakından yapılan incelemede, buharın 100 metreden daha derin bir uçurumdan yükseldiği belirlendi.

Göl yaklaşık 3,5 olimpik yüzme havuzunun hacmine eşdeğer

Geçtiğimiz yıl, Neuron Vakfı’nın desteğiyle araştırmacılar, lidar tarayıcıları kullanarak bölgeye geri döndü ve gölün detaylı haritasını çıkardı. Yapılan incelemeler sonucunda, gölde 8 bin 335 metreküp su bulunduğu tespit edildi. Bu miktar, yaklaşık 3,5 olimpik yüzme havuzunun hacmine eşdeğer.

Audy, Neuron Gölü üzerinde yapılacak daha fazla araştırmanın, yer altı ekosistemleri ve jeolojik süreçler hakkındaki anlayışımızı önemli ölçüde derinleştirebileceğini ifade etti. National Geographic’e yaptığı açıklamada, “Mağaranın diğer kısımlarını keşfetmek ve bölgenin jeolojisi ile biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyoruz” dedi. Audy, bu araştırmaların, yer altı dünyasının sırlarını ortaya çıkarma açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Daha önce Macaristan’da benzer ancak daha küçük bir yer altı termal gölü keşfedilmişti. Romanya’nın başkenti Bükreş’teki Türk hamamlarının altında yer alan mağara, o dönemde dünyanın en büyük aktif termal su mağarası olarak biliniyordu. Arnavutluk’taki keşif ise sadece bilimsel bir başarı olmakla kalmayıp, aynı zamanda Dünya yüzeyinin altında gerçekleşen karmaşık süreçleri daha iyi anlamak için de önemli bir fırsat sunuyor. Bilim insanları, bu eşsiz ekosistemin sırlarını keşfetmek amacıyla araştırmalarını devam ettirmeyi planlıyor.

Related Posts

Almanya’dan ABD’ye uyarı: İç işlerimizden uzak dur

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine ülkesinin iç siyasetinin “dışında kalması” çağrısında bulundu.

Artık kapıya kadar geliyorlar! Bakanlık adı verip dolandırmaya başladılar

İstanbul Avcılar’da bazı binalara girerek kendilerini İçişleri Bakanlığı görevlisi olarak tanıtan kişilerin, kimlik bilgisi toplayıp sahte makbuzla bağış adı altında para aldıkları ortaya çıktı. Polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Zelenski’nin açıklaması sonrası kafalarda bu soru var: Ukrayna Zafer Günü’nde Rusya’yı vuracak mı?

Rusya, 9 Mayıs’ta kutlanacak Zafer Günü’ne hazırlanıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının kutlanacağı günde Moskova’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi …

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir