46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL fon topladı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği 15. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi, kamu ve iş dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleşti. Zirve kapsamında düzenlenen panellerde, alanında uzman isimler kurumsallaşmanın önemini masaya yatırdı. Ana teması, “2. Yüzyılda Başarının Anahtarı: Kurumsal Yönetim” olarak belirlenen zirvenin açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül yaptı.

Dünyada devam eden jeopolitik gelişmeler, ana ihracat pazarlarımızdaki zayıflık ve enflasyonun, ülkemiz açısından bazı risk unsurları olarak öne çıktığını belirten SPK Başkanı Gönül, “Bu şartlar altında sermaye piyasalarımız ve borsamız, fon arayışındaki şirketler ve getiri arayışındaki yatırımcılar açısından önemli bir alternatif olmaya devam etmektedir” dedi. Dünyada halka arzlar hem sayı hem de büyüklük olarak azalırken Türkiye’de geçen yılki yüksek halka arz performansının devam ettiğini belirten Gönül, “Geçen yıl 19,3 milyar TL olan ilk halka arzlardan toplanan fon tutarı bu yıl 20 Kasım itibarıyla 46 şirket ile 64,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Önümüzdeki dönemde halka arzlara olan talebin benzer şekilde devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Halka açılmanın sadece alternatif bir finansman yöntemi, şirketlere fon kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Gönül, halka arzla birlikte artan kamuyu aydınlatma, şeffaf olma, raporlama, bağımsız denetim ve benzeri yükümlülüklerin şirketlerin kurumsallaşma süreçlerini hızlandırdığını ve yönetim kalitesini artırdığını vurguladı.

“Güven, piyasa ekonomisi için kritik bir kaynaktır”

Gönül, güvenin piyasa ekonomisinin işlemesi ve büyümesi için kritik bir kaynak olduğunu dile getirdi. Ticari işlemlerin tamamının güven unsuruna dayandığını aktaran Gönül, güvenin, işlem maliyetlerini düşürürken yatırımları ve ekonomik büyümeyi desteklediğini kaydetti. Güvenilir finansal tablolar ve kamuya yapılan açıklamaların sermaye piyasalarında güven oluşturmanın anahtarı olduğunu söyleyen Gönül, yatırımcıların borsada işlem gören şirketlerin sunduğu finansal tabloların ve açıklamaların kalitesine dayanarak kararlar aldığını kaydetti. Gönül, şirketlerin, sermaye piyasalarında güven sağlama sürecinde kritik rolleri ve görevleri dikkate alarak verdikleri hizmetlerin kalitesinin artırılması gerektiğini belirterek, güvenin tesis edilmesinde paydaşların da çok önemli bir fonksiyonu olduğunu ifade etti.

Borsa şirketleri kurumsal yönetimi ciddi olarak ele alıyor

SPK’nın diğer konularda olduğu gibi kurumsal yönetim konusunda da uluslararası gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, bu konuda şirketlerin uygulamalarının gözetimini gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Gönül, “Burada borsada işlem gören şirketlerin önemli bir kısmının, kurumsal yönetimi ciddi olarak ele aldığını ve bu konuda şirketlerimizin genel olarak her yıl daha iyiye gittiklerini görmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim” dedi. Gönül, tüm taraflar olarak kurumsal yönetim standartlarının yükseltilmesi ve güvenin güçlendirilmesine yönelik çabaların devam etmesi gerektiğini dile getirerek, “Ülkemiz sermaye piyasalarının en iyi örneklerle kıyaslanabilir hale gelmesini ve bu amaçla sürekli iyileştirme arayışında olmamız gereğini bir kez daha yineliyorum” şeklinde konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir