165 yıllık tarihi kapı tokmakları yerini zillere bıraktı

Muğla’da Tarihi Kapı Tokmakları Yerini Zillerle Değiştiriyor

Muğla’nın kentsel SİT alanı içinde yer alan binalarda, 165 yıl önce Rum ustalar tarafından yapılan 4 bin kapı tokmağından sadece 30 tanesi günümüze ulaşabilmiş durumda. Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Muğla’da mimari zihniyet değiştiği için kapı tokmaklarının sayısı hızla azaldı. Artık yerini ziller aldı” şeklinde konuştu.

Menteşe ilçesindeki kentsel SİT alanı içinde bulunan tarihi kapı tokmakları, kültür ve yaşam biçimini temsil ederek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 165 yıl önce genellikle Rum ustaları tarafından yapılan ve o dönemde büyük önem taşıyan kapı tokmakları, günümüzde ilgi görmemekte ve otomatik kapı zillerine yerlerini bırakmaktadır.

Muğla’nın tarihi evlerinde çoğunlukla kuzulu kapılar bulunmaktadır. Bu kapılar, aile mahremiyetini koruyan ahşap kapılardır ve iki kanatlı büyük kapının iç kısmında yer alır, içeri açılır.

Muğla Evleri, Neoklasik Tarzdan Etkileniyor

Muğla evleri, yıllara meydan okuyan bir yapıya sahip. 19. yüzyıldan itibaren Rum ustaları tarafından inşa edilen bu evler, taş duvarlara sahipken ön ve iç kısımları ahşaptır. Avrupa ve özellikle İtalya’dan gelen neoklasik akımlar, Muğla evlerinin mimarisini etkilemiştir.

“Geleneksel Kapı Tokmakları Artık Unutulmaya Yüz Tutuyor”

Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, kapı tokmaklarının geçmişte evin dışından gelen misafirlerin cinsiyetini belirlemek için kullanıldığını belirtti. Geleneksel olarak kullanılan kapı tokmaklarının yerini artık zillerin aldığını söyleyen Açıkgöz, demirci ustaları tarafından yapılan bu tokmakların günümüzde çok az kaldığını ifade ederek, Muğla’da mimari zihniyet değişikliği nedeniyle kapı tokmaklarının sayısının hızla azaldığını dile getirdi. Eskiden kapı tokmakları sayesinde misafir karşılamalarının gerçekleştiğini belirten Açıkgöz, şu anda yaklaşık 30 adet tarihi kapı tokmağının kaldığını açıkladı.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi

Related Posts

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından merak konusu oldu. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

23 Nisan’da noterler açık mı?

23 Nisan noterler çalışıyor mu sorusu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle resmi işlemlerini bu tarihe denk getirmek isteyen vatandaşlar, “23 Nisan noterler çalışıyor mu” sorusunun cevabını …

23 Nisan liseler tatil mi?

23 Nisan resmi tatil olması nedeniyle, bugün yani 22 Nisan’ın da tatil olup olmadığı gündeme geldi. Çalışanlar ve öğrenciler, 22 Nisan Salı günü tatil mi sorusuna yanıt aramaya başladı. 23 Nisan liseler tatil mi? 23 NİSAN LİSELER TATİL Mİ? 23 …

Miniklere Trafik Eğitimi ve Polislik Tanıtımı

Ordu’da anasınıfı öğrencilerine trafik eğitimi verilerek polislik mesleği tanıtıldı ORDU – Ordu’nun İkizce İlçe Emniyet Amirliği Trafik Tescil Denetleme ve Büro Amirliği ekipleri, geleceğin bilinçli sürücüleri ve vatandaşları olma yolunda minik …

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …

Babasını sadece 12 gün görebildi! İbrahim Erkal’ın kızı Elif Su büyüdü

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden İbrahim Erkal, aramızdan ayrılalı tam 8 yıl oldu. “Yalnızım”, “Sırılsıklam” ve “Canısı” gibi hafızalara kazınan şarkılarıyla gönüllerde taht kuran sanatçı, 2017 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir