Lübnan Cumhurbaşkanı seçildi

Lübnan Parlamentosu Joseph Aoun’u Devlet Başkanı Olarak Seçti

Lübnan parlamentosu Perşembe günü ordu komutanı Joseph Aoun’u devlet başkanı olarak seçti ve bu seçim ABD’nin de desteğini kazanan bir generalin seçilmesiyle gerçekleşti.

Lübnan’ın mezhep temelli siyasi sisteminde boş kalan başkanlık makamı, Marunî bir Hristiyan’a ayrılmıştı ve Michel Aoun’un Ekim 2022’de görev süresinin sona ermesinden bu yana boştu. 128 sandalyeli parlamentoda derin bölünmeler nedeniyle aday belirlenememişti.

Lübnan’da Hristiyan olması zorunlu olan Cumhurbaşkanı, 2 yıl sonra ilk kez seçildi. ABD Özel Temsilcisi Amos Hochstein, bu koltuğun özellikle doldurulması gerektiğini belirtmiş ve Aoun’u desteklediğini açıklamıştı.

Uluslararası destek, özellikle Suudi Arabistan’dan gelecek mali yardım, Aoun’un seçilmesine bağlıydı. Bu mesajın net olduğunu belirten Hristiyan milletvekili Michel Mouawad, oylama öncesinde Reuters’a yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplumdan açık bir mesaj aldık; desteklemeye hazırlar ama bunun için bir başkan ve hükümet gerekiyor” dedi.

Bazı Lübnanlı vekiller, bu durumu “Lübnan’ın bağımsızlığına yapılmış bir saldırı’ olarak yorumladı. Bazı oy pusulaların içinden “bağımsızlık köşede ağlıyor” gibi protesto yazıları çıktı. Bu oylar geçersiz sayıldı.

ATEŞKESİ KORUYACAK

Aoun, ilk turda 86 oy barajını aşamasa da, Meclis Başkanı Nebih Berri’nin açıklamasına göre ikinci turda Hizbullah ve müttefiki Amal Hareketi’nin desteğiyle 99 oy aldı.

Fransa ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuk girişimleri ve Hizbullah’ın uzun süredir desteklediği Süleyman Frangieh’in adaylıktan çekilmesi, Aoun’un seçiminde belirleyici oldu.

Yeni başkanın, Sünni bir başbakanın atanması için milletvekilleriyle danışmalarda bulunması gerekiyor, ancak bakanlık pozisyonları üzerindeki pazarlıklar süreci uzatabilir.

Aoun, aynı zamanda Washington ve Paris’in arabuluculuğunda Kasım ayında varılan Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkesi sağlamlaştırmada kritik bir rol oynayacak.

2017’den bu yana ABD destekli Lübnan ordusunun komutanı olan Aoun, Hizbullah’ın etkisini sınırlamaya yönelik uzun vadeli bir Amerikan stratejisinin parçası olarak, ordunun düzenli şekilde ABD yardımını almasını sağladı.

Related Posts

Almanya’dan ABD’ye uyarı: İç işlerimizden uzak dur

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine ülkesinin iç siyasetinin “dışında kalması” çağrısında bulundu.

Artık kapıya kadar geliyorlar! Bakanlık adı verip dolandırmaya başladılar

İstanbul Avcılar’da bazı binalara girerek kendilerini İçişleri Bakanlığı görevlisi olarak tanıtan kişilerin, kimlik bilgisi toplayıp sahte makbuzla bağış adı altında para aldıkları ortaya çıktı. Polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Zelenski’nin açıklaması sonrası kafalarda bu soru var: Ukrayna Zafer Günü’nde Rusya’yı vuracak mı?

Rusya, 9 Mayıs’ta kutlanacak Zafer Günü’ne hazırlanıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının kutlanacağı günde Moskova’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi …

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir