Milli uydu Fergani FGN-100-d1 uzayda! Günde 15 kez dünya turu atacak

Fergani Uzay Tarafından Geliştirilen Milli Uydu Uzaya Fırlatıldı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın kurduğu Fergani Uzay, milli olarak geliştirdiği FGN-100-d1 uydusunu başarıyla uzaya fırlattı. 14 Ocak 2025 akşamı TSİ 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydunun, Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin önemli bir adımı olduğu belirtildi.

Uzayda Göreve Başladı

Türkiye’nin özel bir firması tarafından üretilen en büyük uydusu olan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1 uydusu, Transporter-12 göreviyle uzaya taşındı. Uydunun yaklaşık 62 dakika sonra TSİ 23.11’de başarılı bir şekilde yörüngesine yerleşti ve telemetri verileri ileterek görevine başladı.

“İlk Uydu Yörüngeye Oturtuldu”

Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun yolculuğunu Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip ettiklerini ve uydunun başarılı bir şekilde göreve başladığını belirtti. Bayraktar, “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Uydularımız alçak yörünge konstelasyonundaki takım uyduları olarak hizmet verecek” dedi.

“Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemimizi Geliştireceğiz”

Bayraktar, 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşarak küresel konumlama sisteminin geliştirileceğini açıkladı. Ayrıca, 50 tonluk fırlatma aracının da geliştirme çalışmalarına devam edileceği belirtildi.

Günde 15 Kez Dünya Turu Atacak

Fergani mühendislerinin milli imkanlarla geliştirdiği FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, bir günde 15 kez dünya turu atacak şekilde irtifa almış durumda.

Türkiye’nin Uzay Yolculuğunu Destekleyecek

FGN-100-d1 uydusu, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini test etmeye devam ediyor. Proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde ilerlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Related Posts

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

Trump’ın geldiği ilk çeyrekte verimlilik düştü

ABD’de tarım dışı iş gücü verimliliği, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde azalış kaydetti.

İngiltere Merkez Bankası politika faizi indirdi

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde 25 baz puan indirerek yüzde 4,25’e çekti.

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı sonrasında pozitif bir seyir izliyor.

Şişli Belediyesi işçileri maaş gecikmesi nedeniyle eylemde; kayyım yönetimi sendikayla görüşmeyi reddetti

Şişli Belediyesi işçileri maaş gecikmesi nedeniyle eylemde; kayyım yönetimi sendikayla görüşmeyi reddetti

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir