IMO Ankara Şubesi, Grand Kartal Otel’deki yangına ilişkin raporunda tek tek sıraladı: İhmaller zinciri öldürdü

Bolu’da Kartalkaya’da Yaşanan Yangın Faciası Hakkında İMO Raporu

Bolu’nun Kartalkaya beldesinde bulunan Grand Kartal otelde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, yangın faciasıyla ilgili bir rapor yayınladı.

Rapora göre, faciada etkili olan önemli faktörler arasında, yangın algılama sisteminin mevzuata uygun olmaması ve devreye girmemesi, duman dedektörlerinin ve acil durum butonlarının çalışmaması, acil durum aydınlatma sisteminin yetersiz olması, aydınlatma araçlarının bataryalarının boş olması, yönlendirme işaretlerinin yetersiz olması ve yangın dolaplarındaki su bağlantılarının yetersiz olması yer alıyor.

Yangın sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelde iki yangın merdiveni olduğunu iddia etmişti. Ancak İMO raporunda, otelde sadece bir yangın merdiveni bulunduğu ve bu durumun yönetmeliklere aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca raporda, otelde bulunan beş asansörün yangın algılama ve uyarı sistemine entegre edilmediği de açıklandı.

İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene, afete dönüşen her olayın birden fazla sebebin bir araya gelmesiyle meydana geldiğini belirtti. Özergene, bu nedenle alınması gereken önlemlerin bütüncül bir şekilde ele alınıp uygulanması gerektiğini vurguladı.

Özergene ayrıca, olay sonrası yaşanan denetim karmaşasının bilinçli bir karmaşa olduğunu ifade ederek, yapılan bakanlık denetlemesinde neden yangınla ilgili herhangi bir kusur bulunamadığının, periyodik kontrolleri yapan firmaların denetlenip denetlenmediğinin ve işverenlerin ödediği iş sağlığı ve güvenliği sistemlerinin ülke gerçekleriyle örtüşüp örtüşmediğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan ‘Bağımsız Komisyon Kurulsun’ Çağrısı

Olay günü Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bilirkişilerin hazırladığı ön rapordan sonra Adalet Bakanlığı tarafından heyetin görevden alınmasının ve Adalet Bakanı tarafından oluşturulan raporun yok sayılmasının güvensizliği derinleştireceğine dikkat çeken Özergene, Adalet Bakanlığı’nın sis perdesini kaldırması ve olayın siyasi bir cezalandırmaya dönüşmesini engellemek için meslek odalarının bağımsız bir heyet oluşturarak olay yerinde inceleme yapması gerektiğini söyledi. Bu heyette, konusunda uzman makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, mimarlar ve inşaat mühendislerinin yer alması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Almanya’dan ABD’ye uyarı: İç işlerimizden uzak dur

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine ülkesinin iç siyasetinin “dışında kalması” çağrısında bulundu.

Artık kapıya kadar geliyorlar! Bakanlık adı verip dolandırmaya başladılar

İstanbul Avcılar’da bazı binalara girerek kendilerini İçişleri Bakanlığı görevlisi olarak tanıtan kişilerin, kimlik bilgisi toplayıp sahte makbuzla bağış adı altında para aldıkları ortaya çıktı. Polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Zelenski’nin açıklaması sonrası kafalarda bu soru var: Ukrayna Zafer Günü’nde Rusya’yı vuracak mı?

Rusya, 9 Mayıs’ta kutlanacak Zafer Günü’ne hazırlanıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının kutlanacağı günde Moskova’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi …

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir