IMO Ankara Şubesi, Grand Kartal Otel’deki yangına ilişkin raporunda tek tek sıraladı: İhmaller zinciri öldürdü

Bolu’da Kartalkaya’da Yaşanan Yangın Faciası Hakkında İMO Raporu

Bolu’nun Kartalkaya beldesinde bulunan Grand Kartal otelde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, yangın faciasıyla ilgili bir rapor yayınladı.

Rapora göre, faciada etkili olan önemli faktörler arasında, yangın algılama sisteminin mevzuata uygun olmaması ve devreye girmemesi, duman dedektörlerinin ve acil durum butonlarının çalışmaması, acil durum aydınlatma sisteminin yetersiz olması, aydınlatma araçlarının bataryalarının boş olması, yönlendirme işaretlerinin yetersiz olması ve yangın dolaplarındaki su bağlantılarının yetersiz olması yer alıyor.

Yangın sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelde iki yangın merdiveni olduğunu iddia etmişti. Ancak İMO raporunda, otelde sadece bir yangın merdiveni bulunduğu ve bu durumun yönetmeliklere aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca raporda, otelde bulunan beş asansörün yangın algılama ve uyarı sistemine entegre edilmediği de açıklandı.

İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene, afete dönüşen her olayın birden fazla sebebin bir araya gelmesiyle meydana geldiğini belirtti. Özergene, bu nedenle alınması gereken önlemlerin bütüncül bir şekilde ele alınıp uygulanması gerektiğini vurguladı.

Özergene ayrıca, olay sonrası yaşanan denetim karmaşasının bilinçli bir karmaşa olduğunu ifade ederek, yapılan bakanlık denetlemesinde neden yangınla ilgili herhangi bir kusur bulunamadığının, periyodik kontrolleri yapan firmaların denetlenip denetlenmediğinin ve işverenlerin ödediği iş sağlığı ve güvenliği sistemlerinin ülke gerçekleriyle örtüşüp örtüşmediğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan ‘Bağımsız Komisyon Kurulsun’ Çağrısı

Olay günü Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bilirkişilerin hazırladığı ön rapordan sonra Adalet Bakanlığı tarafından heyetin görevden alınmasının ve Adalet Bakanı tarafından oluşturulan raporun yok sayılmasının güvensizliği derinleştireceğine dikkat çeken Özergene, Adalet Bakanlığı’nın sis perdesini kaldırması ve olayın siyasi bir cezalandırmaya dönüşmesini engellemek için meslek odalarının bağımsız bir heyet oluşturarak olay yerinde inceleme yapması gerektiğini söyledi. Bu heyette, konusunda uzman makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, mimarlar ve inşaat mühendislerinin yer alması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Kandilli uyardı, o tarihlere dikkat: İstanbul’da sıcaklık rekoru kırılacak

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, AKOM’un ‘En sıcak gün’ uyarısının ardından Cuma ve Cumartesi gününü işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.

Elazığspor’un Yeni Transferleri Antrenmana başladı

Süleyman Özdamar ve Hakan Yavuz, Elazığspor’un antrenmanlarında takımla birlikte çalışmalara katıldı.

Netanyahu’ya “suikast” iddiası: Bir kadın gözaltına alındı

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’ya bombalı saldırı planı yaptığı iddiasıyla bir kadının gözaltına alındığı bildirildi.

İstanbul’da Huzur Uygulaması

Polis ekipleri İstanbul’da helikopter destekli huzur uygulaması yaptı; araçlar ve kimlikler kontrol edildi.

Geyve’de Orman Yangını Kontrol Altına Alınmaya Çalışılıyor

Geyve’deki orman yangını Bilecik’e sıçradı, Kazancı köyü için büyük önlemler alınıyor.

Gazeteciler Basın Özgürlüğü İçin Bir Araya Geldi

ÇGD etkinliğinde gazeteciler, basın özgürlüğü ve meslek yasası gerekliliğini tartıştı.