Bölgede Barış ve Adalet Konferansı: ‘Henüz katliam yaşanmamış olsa da ciddi kaygı duyuyoruz’

İSTANBUL – Suriye’de 61 yıl süren BAAS iktidarının çökmesi ve 13 yıllık iç savaşın ardından, bölgenin yeniden inşası ve Suriye halkının ihtiyaçları tartışılıyor. Bu süreçte, Filistinliler, Kürtler ve Aleviler gibi çeşitli grupların yaşadığı mağduriyetleri de gündeme geliyor.

Bu kapsamda düzenlenen “Bölgede Barış ve Adalet Konferansı” bugün saat 16.00’da Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferans, Suriye’nin yaşadığı iç savaştan sonra hak ve özgürlükler temelinde demokrasi ve adalet arayışının önemine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Suriye’nin yeniden inşası için yardıma ihtiyaç duyduğu belirtilirken, yeni iktidarın selefi ve mezhepçi karakteriyle tahakkümünü kurumsallaştırmaya çalıştığı ifade edildi. Bu durumun, Kürtlerin güvenlik sorunlarının ağırlaşmasına, Filistinlilerin soykırıma maruz kalmasına ve Alevilerin kitlesel kırım riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğu belirtildi.

Konferansta dünyanın demokrasi güçlerinin Suriye’nin mağdurlarıyla dayanışmasına olan gereksinim vurgulandı. Ayrıca, Suriye’nin Ortadoğu ve Türkiye’nin birikmiş sorunlarının çözüm imkanları açısından büyük bir öneme sahip olduğu belirtildi.

‘FİLİSTİN’DE 7 EKİM’DE BAŞLAYAN SÜREÇ SURİYE’DE REJİMİN DEĞİŞMESİNE UZANDI’

Levent Tüzel açılış konuşmasında, iktidarın eleştirdiği için insanları gözaltına aldığını belirterek, tutuklamalar yapıldığını, bunun nedeninin ise halkı sindirmek olduğunu söyledi. Tüzel, “Seçimlerde ittifak yapmış, kent uzlaşısı yapmış partilerin belediyelerine kayyum atanıyor, belediye başkanları tutuklanıyor. İktidar bu şekilde ekonomik sorunları görünmez kılıyor, arayışların önüne geçiyor. Demokrasi İçin Birlik bizim safımız. Ülkede barış olsun, demokratik bir ülke olsun diye oluşturduğumuz bir platform. Eşit, laik ve barışçıl bir toplum yaratma mücadelemiz sürüyor. Filistin’de 7 Ekim’de başlayan süreç Suriye’de rejimin değişmesine uzandı. Yanı başımızda cihadist HTŞ, liderliğini ilan etti. Ve şimdi Gazze’yi satın almaktan söz eden Trump ortaya çıktı. Savaş görünüşte bitmiş gibi görünse de birçok belirsizlik ortada duruyor. Suriye’de halkların birlikte söz söyleyeceği ortam oluşmuş değil. Alevilerin ciddi kaygısı olduğuna dair haberler geliyor. Bütün Ortadoğu halklarının önünde bir dayanışma süreci duruyor. Esas itibariyle ‘Öcalan gelsin Meclis’te konuşsun’ dendi. Peş peşe 11 ayda 11 kayyum atandı. Barış ve çözüm olacaksa, bu bir mücadelen geçti” ifadelerine yer verdi.

Moderatör Aydın Deniz ise konferansta, “Henüz katliam yaşanmamış olsa da ciddi kaygı duyuyoruz. Suriye’de yönetim eli kanlı katillere teslim edildi” dedi.

‘BİR TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜLKE TESLİM EDİLDİ’

“Suriye’de Aleviler” başlığında akademisyen Hakan Mertcan konuşma yaptı. Mertcan, Edip Cansever’in şiiriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Suriye’de durum bildiğiniz gibi, aralık ayının başından beri daha kötü ama yeni değil. Bir halk Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde dilenci pozisyona getirildi. Çeşitli azınlık gruplar İslamcı terörist bir gruba karşı mücadele veriyor. Bir terör örgütüne ülke teslim edildi. Suriye’de azınlık topluluklara karşı saldırılar gerçekleşti.”

Related Posts

Almanya’dan ABD’ye uyarı: İç işlerimizden uzak dur

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine ülkesinin iç siyasetinin “dışında kalması” çağrısında bulundu.

Artık kapıya kadar geliyorlar! Bakanlık adı verip dolandırmaya başladılar

İstanbul Avcılar’da bazı binalara girerek kendilerini İçişleri Bakanlığı görevlisi olarak tanıtan kişilerin, kimlik bilgisi toplayıp sahte makbuzla bağış adı altında para aldıkları ortaya çıktı. Polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Zelenski’nin açıklaması sonrası kafalarda bu soru var: Ukrayna Zafer Günü’nde Rusya’yı vuracak mı?

Rusya, 9 Mayıs’ta kutlanacak Zafer Günü’ne hazırlanıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının kutlanacağı günde Moskova’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi …

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.