İklim krizi cebi de vuracak! Gelirler yüzde 40 düşebilir

Environmental Research Letters adlı dergide yayımlanan çalışmada, daha önce iklim politikalarına yön vermek için kullanılan ekonomik modellerin, küresel ısınmanın yaratacağı ekonomik etkileri sistematik biçimde hafife aldığı belirtildi. 2°C’lik bir artışta bile kişi başı gelirde yüzde 16’lık bir düşüş yaşanabileceği ifade edildi. Bu oran daha önce tüzde 1,4 olarak hesaplanmıştı.

Araştırmanın baş yazarı, Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden Dr. Timothy Neal, “4°C’lik ısınma, gezegen için yıkıcı olarak görülüyor ve bu durumda ortalama bir kişi yüzde 40 daha yoksul hale gelebilir” dedi. Geliştirilmiş modeller kullanılmadan yapılan hesaplamalarda bu kayıp yalnızca yüzde 11 olarak tahmin ediliyordu.

Araştırmacılar, mevcut modellerin çoğunun yalnızca yerel hava koşullarındaki değişiklikleri dikkate aldığını, ancak kuraklık veya sel gibi aşırı hava olaylarının küresel tedarik zincirlerine olan etkilerini göz ardı ettiğini vurguladı.

Prof. Andy Pitman, “Asıl etki ortalama sıcaklıklarda değil, aşırılıklarda ortaya çıkıyor. Aşırı hava olaylarının ekonomik sistem üzerindeki etkisini dikkate alan modeller geliştirmek acil bir ihtiyaç” dedi.

Bazı ekonomistler, Kanada, Rusya ve Kuzey Avrupa gibi soğuk bölgelerde sıcaklığın artmasının ekonomik fayda sağlayabileceğini öne sürse de, araştırmacılar küresel ekonomilerin ticaretle birbirine bağlı olduğunu ve bu nedenle tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Prof. Frank Jotzo ise, daha önceki modellerin iklim değişikliği nedeniyle tarım gibi bir faaliyet bir bölgede sürdürülemez hale gelse bile başka bir yerde artan üretimin bunu telafi edeceğini varsaydığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ocak ayında yayımlanan başka bir raporda ise iklim değişikliğine dair ekonomik risk değerlendirmelerinin; uç olaylar, göç, deniz seviyesi yükselmesi, sağlık etkileri ve jeopolitik riskler gibi gerçek dünya etkilerini yeterince hesaba katmadığı ifade edilmişti.

Mark Lawrence gibi finans kökenli iklim risk araştırmacıları da yeni çalışmanın sonuçlarını “güvenilir” olarak değerlendirirken, “Gerçek etki bundan daha da büyük olabilir” uyarısında bulundu. Lawrence’a göre bu kopukluk nedeniyle, acil iklim eyleminin ekonomik faydaları da ciddi şekilde küçümseniyor.

Related Posts

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.