Yapay zeka şirketleri büyük değer kaybetti

Dünyanın En Değerli Yapay Zeka Şirketi: Apple

Bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en değerli yapay zeka şirketleri arasında Apple, küresel çip üreticisi Nvidia ve Microsoft’un önünde yer alarak 3.27 trilyon dolarla dünyanın en değerli şirketi olarak liderliğini sürdürdü.

Sıralamada Microsoft 2.8 trilyon dolarla ikinci sırayı alırken, Nvidia 2.68 trilyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Listede sıralı olarak Alphabet (Google) 1.9 trilyon dolarla, Meta Platforms 1.5 trilyon dolarla, Tesla 848 milyar dolarla, Oracle 395 milyar dolarla, IBM 226 milyar dolarla, Palantir 201 milyar dolarla ve Adobe 164 milyar dolarla yer aldı.

Adobe Geçen Yıl Yapay Zeka Devleri Arasında Değer Kaybetti

Yapay zeka devleri 2024’te olumlu bir performans gösterdi. Bu dönemde Nasdaq 100 endeksi, yapay zeka yatırımları ve güçlü teknoloji bilançolarıyla yükseldi. Yapay zeka şirketleri gelirlerindeki artışla öne çıktı. Teknoloji sektöründeki yenilikler de Nasdaq’ın performansına etki etti.

Geçen yıl, Adobe haricinde yapay zeka devleri değer kazandı. Palantir %340, Nvidia %171, Meta Platforms %65, Tesla %63, Oracle %58, Alphabet %35, IBM %34, Apple %30, Microsoft %12 değer kazanırken, Adobe %25.5 değer kaybetti.

Yapay Zeka Devleri Arasında Yalnızca 2 Şirket Değer Kazandı

Yılın ilk çeyreğinde, yüksek faiz beklentileri ve rekabet endişeleriyle birlikte Nasdaq 100 endeksi ve yapay zeka şirketleri dalgalı bir seyir izledi. Makroekonomik veriler ve Fed’in faiz politikaları satış baskısına neden oldu. Çin merkezli DeepSeek’in düşük maliyetli yapay zeka modeli de piyasada endişelere yol açtı.

İlk çeyrekte, Palantir %14, IBM %11 değer kazanırken, Tesla %35, Alphabet ve Nvidia %18, Oracle %15, Adobe %13.3, Apple %13, Microsoft %10, Meta Platforms %1.5 değer kaybetti.

“Yapay Zeka Kalıcı Bir Devrimdir”

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Dr. Felix Schmidt’e göre, yapay zeka gelecekte ekonomik yapıları dönüştürecek. Şu anda, çip üreticileri ve yazılım geliştiricileri bu dönemden faydalanıyor. Ancak, gelecekte daha fazla sektör yapay zekayı kullanarak verimliliğini artırabilir.

Schmidt, Trump’ın politikalarının piyasaları etkilediğini ve ABD’li teknoloji devlerinin hakimiyetinin zorlanabileceğini belirtti. Yeni teknolojilerin gelişi rekabeti artırabilir.

“Küresel Ekonomiye Daha Fazla Zarar Vermemeli”

Dr. Felix Schmidt’e göre, Trump’ın gümrük tarifeleri politikaları küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Ekonomik ve siyasi istikrarın devam etmesi gerekiyor. Schmidt, yapay zekanın piyasalar üzerindeki etkisinin devam edeceğini vurguluyor.

Related Posts

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.