Çin’de insansı robotlar insanlarla birlikte yarıştı

Dünyanın İlk İnsan ve Robot Yarı Maratonu Pekin’de Gerçekleşti

Dünyanın ilk insan ve robot yarı maratonu, başkent Pekin‘de düzenlendi. “Pekin E-Şehir Yarı Maratonu ve İnsansı Robot Yarı Maratonu” adıyla anılan etkinlik, spor ve teknolojinin ilginç bir karışımını sunarak katılımcıları büyüledi.

21,1 kilometrelik parkurda binlerce koşucunun katıldığı yarı maratonun yanı sıra, güvenlik nedeniyle ayrılan paralel bir parkurda insansı robotlar da kendi aralarında yarışarak ilgi çekici bir gösteri sergilediler.

Robot Yarı Maratonu’na katılan 20’den fazla ekip, robotik şirketlerden üniversitelere, araştırma enstitülerinden robot kulüplerine kadar geniş bir yelpazede insansı robotlarını yarıştırdılar.

Yarışın Kazananı: “Tiangong Ultra”

Pekin İnsan Robotiği İnovasyon Merkezi tarafından geliştirilen “Tiangong Ultra” isimli insansı robot, yarışı 2 saat 40 dakika 42 saniyelik dereceyle birincilikle tamamlayarak zirveye çıktı.

Robottaki insan hareketlerini taklit eden algoritmanın, Xiaomi’nin yan kuruluşu 1810.HK ve Çinli şirket UBTech tarafından ortaklaşa geliştirildiği belirtildi.

“N2” adındaki küçük boy insansı robot modeli yarışta ikinci ve üçüncü sırayı kaparak dikkatleri üzerine çekti. Noetix Robotics’ten mühendis Cui Vınhuo, robotları farklı görevlerle programladıklarını ve hedeflerine başarıyla ulaştıklarını ifade etti.

Robot biliminin karmaşık bir sistem olduğunu vurgulayan Cui, müşterilerin daha ileri kullanım alanları için robotları eğitebileceklerini ve bu şekilde sektöre katkı sağlayabileceklerini belirtti.

Yarış Esnasında Yaşananlar

Bazı insansı robotlar yarış sırasında beklenen performansı gösteremedi. Start çizgisinde takılan bir robot uzun süre kalkamadı. Öte yandan, yönünü kaybeden bir başka robot bariyere çarpınca kontrolü sağlayan ekibin üyelerinden biri düştü.

Çok sayıda robotun denge sorunu yaşadığı ve düştüğü görüldü. Sorun yaşayan robotlara, golf araçları tarafından destek sağlandı.

Robotlar Gelecekte Nasıl Kullanılacak?

Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi’nde yer alan “Pekin E-Şehir”, ileri teknolojilere odaklanmış bir bölge olarak robotları maratonlara teşvik ederek endüstri standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.

Robotların, afet kurtarma operasyonlarından zehirli atık temizliğine kadar birçok alanda kullanılabileceği düşünülüyor.

Pekin E-Şehir İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Li Çüen, insansı robotların maraton koşmalarının geleceğe yönelik heyecan verici bir adım olduğunu vurgulayarak, her robotun bitiş çizgisinde bıraktığı izin madalyadan daha değerli olduğunu söyledi.

Related Posts

OpenAI CEO’su uykusunu kaçıran gerçeği açıkladı: Tehdit büyüyor!

OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zekanın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasının büyük bir dolandırıcılık krizine yol açabileceğini söyledi. “Sesli kimlik doğrulama artık güvenli değil” diyen Altman, bu riskin kendisini geceleri uykusuz bıraktığını ifade etti.

Windows 11’e yeni ses paylaşım özelliği geliyor

Microsoft, birden fazla ses cihazında aynı anda ses çalma ihtiyacını karşılayacak yeni bir özellikle Windows 11’i güncellemeye hazırlanıyor.

Göz alıcı Eriksholm macerası oyuncuları mest etti

Eriksholm: The Stolen Dream, İsveç’in Göteborg kentinden 18 kişilik küçük bir ekibin geliştirdiği, 20. yüzyıl başlarında geçen kurgusal bir İskandinav kasabasında yaşananları konu alıyor. Oyuncular, hastalıktan yeni iyileşmiş genç Hanna karakterini …

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.