İmamoğlu itiraz etmişti, CHP Eurofighter için devreye girdi!

Almanya, Eurofighter Satışına Türkiye’ye İzin Vermiyor

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Handelsblatt, Alman hükümetinin Türkiye’ye ‘Eurofighter satışına izin vermeme’ kararı aldığını ve gerekçesinin de ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması olduğunu’ öne sürdü. 

Süreç İngiltere Üzerinden Yürüyor

Herhangi bir Eurofighter Typhoon satışında programın üyeleri olan Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın onayı gerekirken Türk kaynaklar, Eurofighter tedariğinde İngiltere’den Türkiye’ye fiyat teklifi verildiğini ve sürecin işlediğini açıklamıştı. İngiltere üzerinden devam eden görüşmelerde 40 adet uçakla ilgili anlaşmanın yakın zamanda imzalanması beklenirken Almanya’dan gelen iddialar sürece ilişkin soru işaretlerine sebep oldu.

İmamoğlu’nun Tutuklanması

Handelsblatt gazetesinde yer alan habere göre, Alman hükümetinin İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını “Türk demokrasisine yönelik bir saldırı” olarak değerlendirdiği ve bu nedenle satış sürecinin durdurulduğu aktarıldı.

Alman gazetesi haberini “hükümet içindeki tartışmalara aşina çeşitli kaynaklara” dayandırdı.

Haberde İngiltere’nin Eurofighterları teslim etmek istediği, ancak Alman hükümetinin bunu engellediği belirtildi. Handelsblatt, Türkiye’ye Eurofighter ihracatının mayıs ayında görevi devralacak yeni koalisyonu da zorlayacağını öne sürdü.

Hristiyan Birlik Sıcak Bakıyor

Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ile SPD tarafından kurulacak yeni hükümetin, ihracat izinlerini daha hızlı ve koordineli şekilde değerlendirme hedefi olduğu belirtilirken Handelsblatt’ın haberine göre Hıristiyan Birlik partileri, SPD’ye kıyasla Eurofighter satışına daha sıcak bakıyor. Hıristiyan Birlik grubu, satış kararında konsorsiyumdaki diğer ülkelerin çıkarlarının da gözetilmesi gerektiğini savunuyor.

“Siyaset Üstü Bir Konu”

Cumhuriyet’ten Doğa Öztürk’ün haberine göre; CHP’nin Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ise güçlü bir milli savunma sanayinin milli güvenlik açısından vazgeçilmez temel unsur olduğunu belirterek konunun ‘siyaset dışı’ tutulması gerektiğini söyledi.

Bağcıoğlu, “Onlarca yılın ürünü olan başarılı projeler siyasi görüş farkı olmaksızın her Türk vatandaşının ortak gururudur. Elde edilen başarıların yanı sıra yönetim zafiyetinden oluşan eksiklikler için gerekli tedbirlerin alınması da önemli bir zorunluluktur. Değişik strateji, politika ve yönetimsel hatalar nedeni ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine son 20 yılda sadece 30 F16 uçağının katılabilmesi bu çerçevede irdelenmelidir” dedi.

CHP Devrede

‘F-35 tedariğinin akamete uğraması’ ve ‘Kaan MMU uçak projesinin olması gerekenden daha geç başlamasının’ bu zafiyetlerin bir sonucu olduğunu vurgulayan Bağcıoğlu, “Son dönemde Eurofighter tedarikine Almanya’nın karşı çıktığı, nihai kararın yeni hükümet tarafından verileceği iddiaları mevcuttur.

Eurofighter tedariğine ilişkin, başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve özellikle AB ile yakın temasta olan parlamenterler tarafından son ana kadar sürecin hızlandırılarak tamamlanmasına yönelik girişim ve çabalarımız devam etmektedir.

Milli hak ve menfaatlerimize yönelik her konuda olduğu gibi savunma sanayi konusunda da her türlü desteğe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Almanya’dan ABD’ye uyarı: İç işlerimizden uzak dur

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine ülkesinin iç siyasetinin “dışında kalması” çağrısında bulundu.

Artık kapıya kadar geliyorlar! Bakanlık adı verip dolandırmaya başladılar

İstanbul Avcılar’da bazı binalara girerek kendilerini İçişleri Bakanlığı görevlisi olarak tanıtan kişilerin, kimlik bilgisi toplayıp sahte makbuzla bağış adı altında para aldıkları ortaya çıktı. Polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Zelenski’nin açıklaması sonrası kafalarda bu soru var: Ukrayna Zafer Günü’nde Rusya’yı vuracak mı?

Rusya, 9 Mayıs’ta kutlanacak Zafer Günü’ne hazırlanıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının kutlanacağı günde Moskova’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi …

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir