Almanya’da atık sudan temiz gemi yakıtı üreten tesis hizmete girdi

Almanya’da Atık Suları Yakıta Dönüştüren İnovatif Proje

Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) yan kuruluşu ICODOS, Mannheim Şehri Atık Su Dairesi ile işbirliği yaparak gemiler için karbon nötr yakıta dönüşen bir deneme tesisini hayata geçirdi. Eğer proje başarılı olursa, Avrupa’nın 80.000 atık su arıtma tesisi devasa bir yakıt kaynağına dönüşebilir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, nakliye sektörünün küresel emisyonlarının %3’ünü oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu emisyonları azaltmak için fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş şart. Ancak, deniz operasyonları için güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynakları uygun değil. Bu soruna çözüm bulan KIT araştırmacıları, fosil yakıtların yerine atık suları kullanarak temiz yakıt üretme yöntemi geliştirdi.



Atık Sularla Temiz Metanol Üretimi

Araştırmacılar, arıtma tesislerinden elde edilen biyogazı arıtarak işleme başlıyor. Karbondioksit içeren bu gaz, yeşil hidrojen ile tepkimeye girerek metanol üretiyor. Tepkime sonucunda elde edilen metanol de karbon nötrdür.

Metanol, gemi yakıtı olarak kullanılmanın yanı sıra kimya endüstrisi için hammadde olarak da kullanılabilmektedir. Bu patentli süreç, kompakt ve ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir.

Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ülkenin iklim hedeflerine ulaşmak için farklı teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayarak, bu yaklaşımın enerji ithalatından bağımsız hale gelmelerine yardımcı olabileceğini ve diğer Avrupa ülkelerine örnek olabileceğini söyledi.

ICODOS, daha fazla üretim sistemi inşa etmek için diğer kanalizasyon tesisleri ile görüşmelerde bulunmaktadır.

Related Posts

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

Apple ve Meta’nın akıllı gözlük yarışı kızışıyor

Apple CEO’su Tim Cook’un, artırılmış gerçeklik (AR) gözlük projesine adeta takıntılı hale geldiği ve Meta’dan önce kendi ürünlerini piyasaya sürmeye kararlı olduğu bildirildi. Şirket içinden bir kaynağın ifadesine göre Cook, “başka hiçbir şeyle ilgilenmiyor.” Bu sırada Meta cephesinden gelen yeni bir rapor, şirketin kendi gözlük planlarında yön değiştirdiğini gösteriyor. Bu adım, AR gözlüklerine geçiş sürecini hızlandırmaya yönelik olabilir.

ChatGPT için bilmeniz gereken 5 komut

İşte ChatGPT’yi profesyonel seviyede kullanmak için bilmeniz gereken 5 komut…

Genç mimar, yapay zeka ile geleceği şekillendiriyor

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu İçim Atlı, tasarımlarına yapay zekayı entegre ederek projeler üretiyor. “Geleceği Yeniden Tasarlamak” adlı serisinde, atıl durumda olan mekanları yapay zeka destekli görüntü oluşturma araçları ile yeniden …

Stresli işlere karşı elektronik dövme: Fazla çalışınca alarm veriyor

Bilim adamlarının geliştirdiği bir cihaz, kişinin fazla çalıştığını tespit ederek uyarı veriyor. Bu cihazın özellikle stresli sektörlerde kullanışlı olabileceği düşünülüyor.