Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Dünya Astım Günü Kapsamında Prof. Dr. Bozkurt’tan Önemli Açıklamalar

Dünya Astım Günü dolayısıyla görüşlerine başvurulan Prof. Dr. Bozkurt, bu yılın temasının “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru o kadar etkili” olarak belirlendiğini belirtti. Bozkurt, hekimler, eczacılar, hemşireler ve hastalar arasında inhaler tedavi eğitimlerinin ön plana çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Astımın dünya genelinde 260 milyondan fazla insanı etkilediğini, bulaşıcı olmayan en yaygın kronik hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Bozkurt, her yıl 450 binden fazla kişinin astım nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde inhaler ilaçlara erişimde yaşanan zorluklar veya maliyetin yüksekliğinin, hastaların tedaviye ulaşmasını güçleştirdiğini ifade etti.

Astımın akciğerlerdeki hava yollarında mikrobik olmayan iltihaplanma sonucu meydana geldiğini, belirtiler arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi ve öksürük olduğunu aktaran Bozkurt, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre erişkinlerde astım görülme sıklığının yüzde 2 ila yüzde 10, çocuklarda ise yüzde 0,7 ila yüzde 21 arasında değiştiğini söyledi.

Bozkurt, “Astım tedavisinde ilaçlar genellikle nefes yoluyla uygulanmaktadır. İnhaler ilaçların doğru şekilde kullanılmaması durumunda tedavi başarısız olabilir. Bu yüzden hastaların inhaler cihazlarını doğru bir şekilde kullanmayı öğrenmeleri ve doktor kontrolünde tekniklerini düzenli olarak gözden geçirmeleri gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle sprey formundaki ilaçların kullanımında doğru nefes alma ve tutma tekniklerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, kortizon içeren ilaçlardan sonra ağız ve boğazın mutlaka suyla çalkalanması gerektiğini paylaştı.

Astım hastalarının hastalığı tanımalarının ve tedavi sürecine aktif bir şekilde katılmalarının tedavi başarısını artırdığını belirten Bozkurt, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği gibi kurumlar tarafından her yıl Dünya Astım Günü kapsamında çeşitli eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlendiğini söyledi.

Hasta-hekim işbirliğinin astım tedavisinde önemine işaret eden Bozkurt, tedavi sürecinin düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunma ile başarılı olabileceğini vurguladı.

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Deprem kadar tehlikeli! Panik hali yaralanmalara neden oluyor

Depremde fiziksel güvenliğiniz kadar sakinliğinizi ve ruh sağlığınızı korumanız da hayati önem taşıyor. Uzm. Psikolog Tuğçe R. Tuncel Dursun, deprem anında yaşanan panik halinin nasıl kontrol altına alınabileceğine dair önemli bilgiler verdi.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir