Bu yıl, kripto para endüstrisi daha yeşil, daha enerji verimli blockchain’lere doğru yöneldi. Bununla birlikte, 2022, daha yeşil bir dünyaya katkıda bulunan bazı benzersiz ve yenilikçi altcoin projelerinin yükselişini gördü. Bir dizi temel güç, daha hızlı ve daha enerji verimli blockchain’ler için kullanıcı talepleri, yatırımcılar arasında artan iklim değişikliği farkındalığı ve kripto sektöründeki enerji tüketimi ile ilgili artan hükümet endişeleri de dahil olmak üzere paradigma değişimini yönlendirdi. İşte analistlere göre 2023 yılında patlama yapması beklenen 5 çevre dostu altcoin…
Listedeki ilk çevre dostu altcoin: Ethereum (ETH)
2022’deki en önemli çevre dostu kripto gelişmelerinden en büyüğü, Ethereum blockchain’inin iş kanıtı (PoW)’dan hisse kanıtı (PoS)’a geçişi oldu. Eylül ayında tamamlanan Merge, Ethereum’un orijinal yürütme katmanına yeni PoS konsensüs katmanı olan Beacon Chain ile katıldı. Bununla birlikte, ağın güvence altına alınmasını sağlayarak enerji yoğun madencilik ihtiyacını ortadan kaldırdı. Dönüşüm, Ethereum ağının enerji tüketimini %99.9 oranında azalttı. Ethereum’un programlanabilir blockchain olarak konumu, endüstri çapında düşük karbon emisyonlu çözümlere doğru ilerlemeyi işaret etti.

Chia Network (XCH)
Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Chia Network, karbon emisyonlarını azaltmak için benzersiz bir yaklaşım benimser. Ağ, çiftçilik olarak da bilinen verimli işlem doğrulamaları gerçekleştirir. Ayrıca, kullanıcıların boş bilgisayar depolama alanını grafiklere ayırır. Süreç, eşlerine bağlanan istemciler ve sunucular olarak hareket eden merkeziyetsiz bir düğüm ağı aracılığıyla çalışır. Düşük işlem gücü gereksinimleri, herkesin Chia (XCH) token’lerini çiftleştirmesine izin verir. Bununla birlikte, her bir alana atanan rastgele oluşturulmuş sayılara dayanarak her madenciye madencilik ayrıcalıkları sağlar.

Bu algoritmik formül, en fazla depolama alanına sahip çiftçilere rastgele sayıların daha fazla tahsis edilmesini ödüllendirerek daha fazla kazanma şansı yaratır. XCH, bulut bilişim ve Amazon Web Services gibi veri depolama platformları dahil olmak üzere çeşitli altyapılar kullanılarak oluşturulabilir. Ayrıca XCH, Bitcoin ağı tarafından kullanılan yıllık enerjinin yaklaşık %0.12’sini kullandığını iddia ediyor. Ağ, kullanılmayan alana sahip veri depolama sağlayıcıları ve artık aktif kullanımda olmayan yıpranmış ancak operasyonel veri depolama donanımına sahip şirketler için para kazanma fırsatları sundu.
Algorand (ALGO)
Algorand blockchain ağı çevresel bir odaklanma ile inşa edilmiştir. Bununla birlikte, son iki yılda karbon negatif olma yolunda büyük adımlar atmıştır. 2021’de Algorand, işletmelerin karbon ayak izlerini dengelemelerine yardımcı olmak için blockchain teknolojisini kullanan ClimateTrade ile ortaklık kurdu. Bununla birlikte ortaklık, Algorand’ın işlem ücretlerinin bir kısmının, ağın karbon ayak izini dengelemek için gereken gerekli karbon kredilerini satın almak için ayrılmasını sağladı.

Algorand bir proof-of-stake blockchain’idir. Yani, proof-of-work konsensüs mekanizmasından daha enerji verimli çalışır. Bitcoin işlemi yaklaşık 1.206.52 kilowatt-saat elektrik tüketir. Algorand ,se bir işlemin sadece yaklaşık 0.000008 kWh enerji tükettiğini iddia ediyor.
Listedeki bir diğer çevre dostu altcoin: Solana (SOL)
Solana, merkeziyetsiz uygulamaları barındırmak için tasarlanmış bir blockchain platformudur. İşlemleri doğrulamak için PoS konsensüs mekanizmasını kullanır. Ayrıca, yeşil token üretiminin ilkelerini somutlaştırır. Platform teorik olarak saniyede 60.000’den fazla işlemi işler. Bu, saniyede yedi işlem gerçekleştiren Bitcoin ağını gölgede bırakır. Zincir içi işlemler, platformun yerel altcoin projesi olan SOL kullanılarak çözülür. Ağ, kuruluşundan bu yana, karbon nötrlüğüne ulaşmak için çalışıyor. Ayrıca, 2021’de ilk kez bir karbon dengeleme programına katılarak önemli bir kilometre taşına ulaştı.

Birçok blockchain ağı enerji tasarruflu PoS konsensüs mekanizmasını kullanıyor. Solana’nın verimliliği tarih kanıtı (PoH) adı verilen başka bir yeni mekanizma ile artırılıyor. PoH, bir olayın belirli bir zamanda gerçekleştiğini kanıtlamak için tarihsel bir kayıt oluşturur. Böylece, ağın düğümlerin geçmiş zamansal taleplerine başvurmak zorunda kalmadan mevcut işlemleri doğrulamaya odaklanmasını sağlar. Bu, düğümlerin ayarlanan işlem sıralamasına uyması gerektiğinden tutarlılık sağlar. İşlem, protokolün hızlı ve enerji verimli olmasını sağlar.
Listedeki son çevre dostu altcoin: Avalanche (AVAX)
Avalanche, benzersiz proof-of-stake konsensüs mekanizmasını kullanıyor. Böylelikle, ölçeklenebilirlik, verimlilik ve güvenlik üçlemesini ele almayı amaçlayan bir blockchain platformudur. Platform, işlemleri kolaylaştırmak ve sistem ödüllerini dağıtmak için AVAX token kullanır. Uzmanlar, Avalanche’i, 2022’nin en enerji verimli zincirlerden biri olarak gösterdi.

Ayrıca, halka açık blockchain’i, Bitcoin ağı tarafından kullanılan enerji miktarının yaklaşık %0.0005’ini tüketti. Bu veri oldukça etkileyici. Ayrıca, tüm bu özellikler, Avalanche’ı çevresel kaygıları olan projeler için tercih edilen platform haline getirmiştir.