Tarım ve Orman Bakanlığı Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, ülke genelindeki yaban hayvanı çeşitliliğini kurduğu 3 bin 180 fotokapanla izlerken 10 yılda 260 yaban hayvanına taktığı GPS vericili tasmayla da bu hayvanların hayat döngülerini takip ediyor.
Türkiye’deki yaban hayatına yönelik çalışmalar yakın vakte kadar daha çok direkt gözleme dayalı olarak gerçekleştiriliyordu. Son periyotta ise tabiatla çaba ve yapısal zorlukların aşılmasına yönelik geliştirilen teknolojiler faal olarak kullanılıyor.
Yaban hayatını gözlemede canlıların hareketini algılayarak çekim yapabilen fotokapanlarla gerçekleştirilen çalışmalar, insan faktörünün çalışma alanına tesirini mümkün olduğunca aza indiriyor.
Fotokapan çalışmalarıyla tiplerin yayılış alanları, popülasyon dinamikleri, popülasyon yoğunlukları, bireylerinin teşhisi üzere bilgiler kesin datalarla ortaya konulabiliyor.
Ülke genelinde tabiata yerleştirilen 3 bin 180 fotokapan ile de Anadolu yaban koyunu, ayı, sırtlan, kızılgeyik, karaca ve kurt üzere yaban hayvanları izleniyor.
24 TİPE GPS TAKILDI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretme istasyonlarında üretilen ya da yaban hayvanı rehabilitasyon merkezinde tedavi edilerek alanlarına bırakılan ve bilimsel araştırma hedefiyle doğal hayat alanlarında yakalanan yaban hayvanları, hayatta kalma oranları ve yayılış alanlarının tespit edilebilmesi için uydu vericili ya da GPS’li tasmalar takılarak izleniyor. Yapılan izlemeler, yaban hayvanlarının üreme, konaklama ve kışlama alanlarının tespitine imkan verdiğinden, bu alanların prosedürüne dair de alınacak kararlara altlık oluşturuyor.
Bu kapsamda son 10 yılda, 24 çeşitten 260 yaban hayvanına GPS vericili tasma takılarak izleme çalışmaları yapıldı.
Bu verici uygulamasıyla 2013’te Adıyaman’daki bir çizgili sırtlanın 10 ayda 2 bin 894 kilometrelik alanda 1518 kilometre yürüyerek Kahramanmaraş’a gittiği tespit edildi. Yeniden bu çalışmayla 2016’da Aksaray Ekecik Dağı’nda tabiata bırakılan ve 2 yıl izlenen bir Anadolu yaban koyununun 2 bin 300 hektarlık alanı kullandığı kayıtlara geçti. (AA)