Uyku terörü de denilen gece terörü çoklukla çocuklarda görülse de nadiren yetişkinlerde de görülebilir. Gece terörü bir parasomnia yani uyku bozukluğudur. Uyku terörü hem çocukların hem de ailelerinin yaşantılarını olumsuz tesirler.
GECE TERÖRÜ NEDİR?
Uyku terörü, üçüncü ya da dördüncü NREM (non-rapid eye movement) evresinde oluşan bir uyku bozukluğudur. Atak birkaç dakika ile yarım saat ortasında bir müddet boyunca sürebilir. Uyku terörü sırasında kişi ne tam uyanık ne de tam uykudadır. Bireyler ataklarda çığlık atabilir, korkabilir, ağlayabilir.
GECE TERÖRÜNÜN NEDENLERİ NELERDİR?
Gece Terörünün tam olarak nedeni bilinmemektedir. Lakin kimi hastalıkların gece terörüne neden olduğu düşünülmektedir.
-Psikolojik meseleler
-Stres
-Uyarıcı ve antidepresanlar
-Ateşli hastalıklar
GECE TERÖRÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gece terörü belirtileri kabus görmek ile karıştırılabilir. Anca gece terörü yaşayanlar genelde atak anlarını hatırlamazlar.
-Uyku sırasında bağırma, çığlık atma, ağlama, sesler çıkarma
-Kendini yatakta otururken bulma
-Nabzın hızlanması
-Atak sırasında uyandırıldığında baş karışıklığı yaşama
-Dışarıdan uyanık üzere görünme
Gece terörü şayet nadiren görülüyorsa büyük ehemmiyet taşımaz. Fakat sık sık gece terörü yaşıyorsanız bir tabibe başvurmalısınız.
GECE TERÖRÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Çocuklarda uyku terörü genelde ergenlikte yok olur. Yetişkinlerde uyku terörü teşhisi koymak her vakit kolay olmaz. Zira uyku terörü yaşayan yetişkinler atağı hatırlamadığı için tabibe başvurmaz. Uyku terörünün giderilmesi için altta yatan nedenin tespit edilmesi gerekir. Şayet uyku terörü ruhsal nedenlerden kaynaklanıyorsa ruhsal dayanak alınmalıdır. Şayet kişi atakları her gece tıpkı saatte yaşıyorsa kişiyi atak saatinden evvel uyandırmak yarar sağlayabilir.