Hayvancılıkta büyük çıkmaz; üretim maliyetleri ve ithalat rakamları rekor seviyede

Yerli Besicilerin Zararları Artıyor: UKON Raporu Açıkladı

Yerli besiciler, geçtiğimiz yılda piyasa fiyatlarının üretim maliyetlerinin altında seyretmesi sebebiyle büyük zararlar yaşadı. Tarım yazarı Gazi Kutlu, “Besiciler yeni hayvan alamıyor, ahırlar her geçen gün boşalıyor” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

UKON Raporu: Kesim Fiyatları Yetişemiyor, Maliyetler Yükseliyor

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) 2024 Yılı Kırmızı Et Sektörü Değerlendirme Raporu, besicilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle büyük zararlar yaşadığını ortaya koyuyor. Rapora göre, kesim fiyatları bir yılda %49,17 artarken üretim maliyetleri %64,46’ya yükseldi. Bu durum, karkas sığır eti için 11 aylık piyasa kesim fiyatının ortalama 326 TL olduğunu ancak maliyetin 430 TL olduğunu gösteriyor. Yani besiciler, kilo başına ortalama 104 TL zarar etmiş oluyor.

İlgili habere göre, Rapor, Güney Amerika ülkelerindeki kırmızı et politikasındaki değişime de işaret ediyor. Bu ülkeler, canlı hayvan yerine işlenmiş et ihracatını tercih ederken Türkiye’nin bu dönüşüme uyum sağlamakta zorlandığı ve sektörün dinamiklerine göre politika belirlemenin önemli olduğunu belirtiyor.

Tarım yazarı Gazi Kutlu’ya göre, besiciler son 48 aydan 43’ünde zarar etti. Kutlu, “Maliyetinin altında kesim yapmak zorunda kalan üretici, yeni hayvan alamıyor, ahırların kapasitesi de her geçen gün düşüyor. Türkiye ise bu durumu görmezden geliyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Suriye’deki gelişmelerin, göçmen işçilerin sektörden çekilme ihtimalini de artırabileceğini belirten rapor, önümüzdeki dönemde iş gücü sorununun daha da derinleşebileceğine işaret ediyor.

23 Yılda 11,9 Milyar Dolarlık İthalat

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da sorunu kabul ettiğini aktaran Kutlu, Bakan İbrahim Yumaklı tarafından açıklanan verilere atıfta bulunarak, “2027’de hayvan sayısı ancak 16,6 milyondan 17,1 milyona çıkabilecek. Bu artış, ülke ihtiyacının çok gerisinde kalıyor” dedi.

Üretim açığına çözüm bulmak için yapılan ithalatın devasa boyutlara ulaştığına dikkat çekilen habere göre, 2024 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci et ithalat rakamları kaydedildi. İlk 11 ayda 336 bin büyükbaş, 36 bin küçükbaş hayvan ve 73 bin ton kırmızı et için 1,1 milyar dolar ödendi. Bu rakamın yıl sonuna kadar 1,3 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Son 23 yılda gerçekleştirilen toplam ithalat maliyeti ise 11,9 milyar doları aştı.

“Mevcut Politika Herkesi Mağdur Ediyor”

Kutlu, devasa ithalata rağmen hala çözüm bulunamadığını vurgulayarak, “İçeride yeterli hayvan bulunmuyor. Besicilere destek yerine zarar baskısı uygulanıyor. Bu yüzden hayvan sayısını bir türlü artıramıyoruz. Türkiye, 2030’a kadar ithalat yapmak zorunda kalacak ve en az 5 milyar dolar daha harcayacak” dedi.

Kutlu’ya göre, tarım politikası hem üreticiyi hem kasabı hem de tüketiciyi mağdur ediyor. “Herkes aynı anda mutsuz. Besici kazanamıyor, kasap satış yapamıyor, halk ise yüksek fiyatlardan dolayı et alamıyor. Bakanlığın uyguladığı bu politikalar sürdürülebilir olmaktan çok uzak” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’nin elektrik üretimi tüketimi aştı

Türkiye’de dün 1 milyon 131 bin megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 1 milyon 124 bin megavatsaatte kaldı.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.