Sivrisinekler ve böcekler bilhassa yaz aylarında hayatı zorlaştırabilir ve çeşitli kızarıklıklardan alerjilere kadar sıhhati değerli ölçüde tehlikeye atabilir. Birçok kişi kimyasal böcek kovucular kullanır. Pekala, kimyasal kovuculara başvurmadan evvel, neden bitkileri denemiyorsunuz?
Kimyasal böcek öldürücüler kullanarak böcekleri kolaylıkla uzak tutmak isteyebilirsiniz. Etkilidirler, fakat birçok vakit etraf ve beşerler için toksiktirler. Günümüzde daha doğal, organik çeşitleri olsa da hiçbir şey yüzde 100 doğal usullerin yerini tutamaz.
Yaz aylarında sizi daima kaşındıran sivrisineklerden ve böceklerden doğal olarak kurtulmak için birçok bitkiye güvenebilirsiniz.
İşte sivrisinekleri ve böcekleri uzak tutan 7 üstün bitki:
Sardunya
Pencere kenarına yahut balkon etrafına kolay kolay dikebileceğiniz sardunya sivrisinekleri ve hatta arıları uzaklaştırabilir. Daha fazla tesir için el yahut ayak bileklerinizi sardunya yapraklarla ovabilirsiniz.
Bu parlak renkli bitki, balkonunuza yalnızca dekoratif ve beğenilen kokulu bir dokunuş getirmekle kalmaz, birebir vakitte gerçek bir sivrisinek kovucu misyonu görür.
Ancak, en dekoratif büyük çiçekli sardunyalar tesirli olmaz. Seçiminizi, daha az yaygın olan küçük çiçekli sardunyalardan yana yapın. Bilhassa yaprakları limon kokusu yayanları seçin.
Ayrıca sardunyaların güneşi sevdiğini unutmayın.
Fesleğen
Doğal sivrisinek kovucu olan fesleğen, sinekleri ve sivrisinekleri tesirli bir formda uzaklaştırır. Bahçede yahut pencere kenarında sineklere karşı doğal bir bariyer misyonu görür. Böcekleri, bilhassa sinekleri, sivrisinekleri ve karıncaları kovma özelliğine sahiptir.
Karıncaları uzaklaştırmak için yumurtladıkları yere küçük fesleğen demetleri yerleştirebiilirsiniz. Bir saksıda pencerelerin yakınında güneşli bir yerde çarçabuk fesleğen yetiştirebilirsiniz.
Melisa
Limon balsamı yahut bir öteki ismiyle melisa, tatlı limon kokusu ile aromatik çok yıllık bir bitkidir. Mide rahatsızlığı, sonluluk ve uyku bozukluklarını yatıştırıcı özellikleriyle bilinir.
Yetiştirmesi çok kolay ve çok güzel kokulu limon balsamı, yararlı tozlaşan böcekleri çeker. Öte yandan, ziyanlı böcekleri uzaklaştırma yeteneğine sahiptir. Karıncalara karşı tesirli bir kovucu olarak melisa kullanabilir ve yollarına birkaç demet taze yaprak koyabilirsiniz.
Sivrisinekleri uzak tutmak için yemek yediğiniz yerin yanına limon otu dikebilirsiniz. Yemek masalarına da küçük buketler formunda yerleştirebilir yahut cildinizi yapraklarla ovabilirsiniz.
Çoğu sivrisinek kovucuda kullanılan bu çok az bakım gerektiren bitkiyi bahçenizde yahut meskenin içine yerleştirebilirsiniz.
Nane
Böcekleri kovmak için nane çok tesirlidir. Lakin mentol ve pennyroyal açısından en güçlü olan naneyi (Mentha piperita) tercih etmek gerekir ki bu nane çok güzel kokuludur.
Nanenin çok güçlü kokusu birçok böceği uzaklaştırmaya yardımcı olur. Güvelere karşı dolaplara koymak için kuru nane poşetleri yapabilirsiniz. Karıncaları uzaklaştırmak için yollarına taze yahut kuru nane koyabilirsiniz.
Sineklere karşı naneyi kullanmak için pencerelerin önüne nane kavanozları koyun yahut kapı ve pencerelere bir demet taze nane asın. Sivrisineklere karşı yaprakları kollarınıza, ayak bileklerinize ve boynunuza sürün yahut nane özüne batırılmış bir pamuğu cildinize sürün. Örümceklere karşı tavandan bir demet taze nane asabilirsiniz.
Lavanta
Bahçede süs bitkisi olarak yetiştirilen lavantalar, tıpkı vakitte mutfakta da kullanılabilen bir aromatik ve birden fazla özelliği olan şifalı bir bitkidir. Ayrıyeten böcek kovucu ve böcek öldürücü özelliklere sahiptir.
Lavantalar böcekleri ve tıpkı vakitte karıncaları uzak fiyat. Sivrisinekleri uzak tutmak için de etkilidirler. Kokusu ayrıyeten ziyanlı, büyük arıları da kovma yeteneğine sahiptir.
Doğal bir böcek ilacı yapmak için bir avuç lavanta çiçeğini suda kaynatın ve ağzını kapatarak demlenmeye bırakın. Bir sprey şişesine aktarın ve konutun etrafında böcek ilacı olarak kullanın.
Defne
Çoğu böcek kokulara karşı çok hassas olduğundan defne yaprağı üzere birtakım aromatik bitkilere yaklaşmaz. Meskenin her yerine, bilhassa kapı ve pencerelerin yakınlarına yerleştirilerek böcekleri uzak tutabilirsiniz.
Bu otlar, böcek ve sinekleri uzak tutmak için hem konut içinde hem de bahçede yetiştirilebilir.
Kekik
Kekik, bilhassa ziyanlı büyük arılara karşı yeterli bir kovucudur. Yaprakları yaydıkları koku ile doğal bir böcek ilacı vazifesi görür. Bu bitki iç yerde yahut dışarıda çarçabuk yetiştirilebilir.
Hızlı bir tesir için kekik kısımlarını kesin ve bir tabağa koyun ve yakın. Böcekler ve sinekler kaçacaktır. Ziyanlı olabilecek böceklerden kurtulmak için kimyasal böcek ilaçları kadar tesirli olan kekiği kullanabilirsiniz.