Kuantum yağmuru ilk kez gözlemlendi

Kuantum Yağmuru İlk Kez Gözlemlendi!

Yapılan bir araştırmaya göre, Potasyum-41 ve rubidyum-87 izotoplarından oluşan ultra soğuk bir atom gazında gerçekleştirilen deneylerde, bu atomların yağmur damlaları gibi küçük damlacıklara ayrıldığı gözlemlendi. Bu durum, klasik sıvı dinamiği ile kuantum gazları arasında bir köprü oluşturuyor.

İtalya Ulusal Optik Enstitüsü’nden yoğun madde fizikçisi Luca Cavicchioli liderliğinde yürütülen araştırmada elde edilen bulgular, kuantum teknolojilerinde kullanılabilecek kuantum damlacık dizilerinin üretimine olanak tanıdığını açıklıyor.

Klasik sıvılardaki damlacıkların davranışları genellikle yüzey gerilimi ve Plateau–Rayleigh kararsızlığı gibi fiziksel yasalarla açıklanırken, kuantum gazlarında durum farklılık gösteriyor. Atomlar, klasik parçacık kimliğini yitiriyor ve olasılık bulutları hâlinde davranıyor. Bununla birlikte, atom gazında yine de gerilim oluşabiliyor ve bu gerilimlerin atomlar arasında itici kuvvetler üreten bir etki olan Lee-Huang-Yang düzeltmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Araştırmacılara göre, atomik gazların kısa süreliğine küçük kuantum damlacıklarına ayrılmasına neden olan bu etkiler daha önce gözlemlenmişti ancak bu deneyde damlacıkların stabil kaldığı ve detaylı incelenebildiği belirtiliyor. Gerçekleştirilen deneyde, atomik karışım bir “dalga kılavuzu” üzerine bırakıldı ve bu kanal karışımın dalga benzeri doğasını kontrol altına alarak birden fazla damlacığın oluşmasına neden oldu.

Elde edilen verilere göre, damlacıkların şekli ve uzunluğu atom sayılarındaki değişikliklere göre farklılık gösteriyor ve bu durum daha önce teorik olarak öngörülmüştü. Bu deney, kuantum fiziğinde daha geniş uygulamaların keşfedilmesine olanak tanıyabilir.

Floransa Üniversitesi’nden fizikçi Chiara Fort, “Plateau-Rayleigh kararsızlığının klasik sıvılarda ve süperakışkan helyumda gözlemlendiğini ancak atomik gazlarda ilk defa doğrulandığını” vurguladı.

Related Posts

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.