Volvo’nun XC60 Dizel Araçları Emisyon Kontrolünde Hile İddiasıyla Geri Çağrılıyor!
Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi (KBA), 2023 yılından bu yana sürdürdüğü teknik denetimlerde 2011 Mart ile 2013 Nisan döneminde üretilen XC60 2.0 Diesel Euro 5 (120 kW, önden çekişli) modellerde usulsüzlük tespit etti. Denetim sonucunda Volvo’ya bu araçlar için geri çağırma zorunluluğu getirildi.
KBA, Volvo’nun en geç iki ay içinde tüm araç sahiplerine yazılı bildirim göndermesini şart koştu. Bu süreçte araçlara sürüş yasağı uygulanmayacak ancak yasa dışı yazılımın kaldırılması ve güncellenmesi için üreticiye toplamda 16 aylık bir süre tanındı.
EMİSYON KONTROLÜNDE SAHTE YAZILIM
Artı49’da yer alan habere göre, KBA’nın açıklamasına göre, ilgili modellerde dış sıcaklığa bağlı olarak devreye giren bir yazılım sistemi yer alıyor. Bu sistem, egzoz gazı arıtımını büyük ölçüde kısıtlayarak azot oksit (NOx) salınımını düşürüyor gibi gösteriyor. Bu manipülasyon, Avrupa Birliği’nin emisyon normlarını açıkça ihlal ediyor.
AVRUPA ADALET DİVANI KARARLARI ÜRETİCİLERİ ZORA SOKUYOR
Avrupa Adalet Divanı’nın dizel araçlara yönelik geçmişe dönük düzenlemeleri geçersiz sayan kararları, otomobil üreticileri için yeni hukuki riskler doğuruyor. Özellikle Alman Çevre Yardımı Derneği (DUH), milyonlarca dizel aracın trafikten men edilmesi gerektiğini savunuyor.
Volvo ise geri çağırma kararına rağmen, araçlara şu an için bir sürüş yasağı getirilmeyeceğini ve KBA’nın dayandığı hukuki gerekçelere itiraz edeceklerini açıkladı.
UZMANLARDAN SERT ÇIKIŞ
Dizel skandalları alanında uzman hukukçu Markus Klamert, olayın sadece bir teknik düzeltme meselesi olmadığını belirtiyor. Klamert’e göre, Volvo’nun bu araçlar için tip onayı bile almaması gerekirdi çünkü kullanılan yazılım açıkça yasa dışı.
Hatta, Almanya yollarında bulunan 130 bin Volvo dizel aracın benzer bir risk taşıdığı iddia edilse de, KBA şimdilik sadece 1700 araçlık grubu kapsıyor.
Hukukçu Marco Rogert ise olayın tüketici güveni açısından büyük bir sarsıntı yarattığını ifade ediyor. Rogert, yeniden gündeme gelen yazılım tabanlı emisyon hilesinin, markaların çevreci taahhütlerine gölge düşürdüğünü vurguluyor.
Volvo, Çinli Geely Grubu bünyesine katıldıktan sonra dizel motor üretimini tamamen durdurmuştu. Ancak uzmanlara göre şirketin bu tarz geri çağırmalarda yazılım güncellemesi veya donanım müdahalesi yapacak yeterli teknik altyapısı kalmadı.
Süreç içerisinde daha fazla aracın geri çağrılması halinde, teknik müdahale kapasitesinin yetersiz kalabileceği ve sürecin uzayabileceği öngörülüyor.