Tarım sayımının analizi gelecek sene açıklanacak

TÜİK ve Tarım Bakanlığı, 2026 Yılı İçin Genel Tarım Sayımı Hazırlıklarını Sürdürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yürütülen genel tarım sayımı çalışmaları devam ediyor. 2026 yılının ikinci yarısında yayımlanması planlanan genel tarım sayımı için 5 binden fazla personelin görev alması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre, genel tarım sayımı sürecinin detayları netleşiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında yapılan protokolle imzalanan tarım sayımı, iki aşamada gerçekleştirilecek.

İlk aşamada, idari kayıtlarda yer almayan tarım arazileri ve bu arazilere sahip tarımsal işletmeler belirlenerek kayıt altına alınacak. Bu süreç sonunda eksik kapsamın tamamlanması ve TÜİK tarafından yürütülecek ikinci aşamanın çerçevesi oluşturulacak.

İkinci aşamada ise TÜİK, tüm tarımsal işletmelere anket uygulayacak. İşletme yapısı, arazi kullanımı, hayvan varlığı gibi temel veriler tam sayım yoluyla, diğer veriler ise örneklem araştırmalarıyla derlenip yayımlanacak.

Pek Çok Konu İncelenecek

Anket yapılacak kitlenin büyüklüğü ve kırsal nüfustaki azalma gibi konular, veri derleme yöntemi açısından önem taşıyor. İstatistiki birimlerin beyan edilen bilgileri mevcut kayıtlarla karşılaştırılacak ve doğru veri temin edilmesi sağlanacak.

Çiftçiler randevu usulüyle sayım bürolarına davet edilerek veriler yüz yüze toplanacak. İsteyen çiftçiler, e-devlet kimlik doğrulama yoluyla web üzerinden anketlerini doldurabilecek. Bazı çiftçiler ise telefon anketiyle bilgilerini iletebilecek.

İl ve İlçelerde Sayım Komiteleri Kurulacak

İl ve ilçelerde, mülki amirlerin başkanlığında “İl ve İlçe Sayım Komiteleri” oluşturulacak. Sayım sürecinin koordinasyonu bu komiteler tarafından sağlanacak. Tüm ilçelerde ve 51 ilin merkez ilçelerinde toplam 973 sayım bürosu kurulacak.

Sayım sürecinde yaklaşık 3 bin 800 personel görev yapacak ve 5 binden fazla personel sayım süresince destek sağlayacak. Tam sayım bölümünün 31 Aralık’ta tamamlanması planlanıyor ve temel sonuçlar 2026 yılı ikinci yarısında yayımlanacak.

2025 Genel Tarım Sayımı ile oluşturulan veri seti, Tarım Bakanlığı politikaları için önemli bir kaynak olacak. Bu veri setiyle yapılan çerçeve ile TÜİK, saha çalışmalarına devam ederek mevcut istatistikleri güncelleyecek ve yeni veriler üretecek.

Related Posts

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …

New York borsası düşüşle açıldı

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,09 azalarak 44.455,66 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,07 azalışla 6.193,88 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,09 kayıpla 20.184,37 puana geriledi. ABD’de artış beklentilerinin aksine düşüş kaydeden özel sektör …

Bakan Bolat: Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi

Ticaret Bakanı Bolat, “Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı ticaretimiz geçen yıl yüzde 8,35’lik artışla 2,2 milyar doları aşmıştı. Bu yıl, Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi.” dedi.

Altının çok sert düşeceği tarihi açıkladı. Dünyaca ünlü banka açıkladı. Herkes kuyumcuya koşacak

ABD merkezli yatırım bankası Citi, altın piyasasıyla ilgili dikkat çekici bir rapor yayımladı. İsrail-İran savaşının sona ermesiyle altın fiyatlarında yatay bir seyir öngören banka, 2026 için çarpıcı bir düşüş tahmini yaptı. Gram altın, savaş …

İTO enflasyon verilerini açıkladı: Fiyatlardaki artış durdurulamıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ve toptan eşya fiyatları verilerini açıkladı. İTO, fiyat artışlarının farklı harcama gruplarında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca toptan fiyatlardaki değişimlerin ekonomik göstergelere yansıdığını duyurdu.

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.