Zirai don afetine yapay zeka umudu

Zirai Don Afetine Yapay Zeka Umudu

“Yapay Zekayla Zirai Donun Etkisi Azaltılabilir”

İSTANBUL – Türkiye’de nisan ayında etkili olan ve üreticileri olumsuz etkileyen “zirai don” konusu, İstanbul’da gerçekleşen Yapay Zeka Zirvesi’nde ele alındı. Endüstri Mühendisi Emrah İnce, yapay zeka destekli çözümlerin zirai donun etkilerini azaltacağını ve tarımda verimin artacağını belirtti.

Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde 16-17 Nisan’da düzenlenen Future AI Summit’25 İstanbul, tarım ve yapay zeka konularının ele alındığı bir platform oldu. Uzman isimlerin katıldığı panelde yapay zekanın tarımda yaygınlaşması için gereken finansal destek ve teknolojik okuryazarlık konuları ele alındı. Panelin moderatörlüğünü Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Kıdemli Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu yaptı ve konuşmacılar arasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ankara Ofis Direktörü Mehmet Üvez, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Ersin Güdücü, Türk Dünyası Tarım Birliği Başkanı Doğan Başaran, Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce yer aldı. Emrah İnce, yapay zekanın zirai donla mücadelede önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Tarımda Yapay Zeka Geleceği

Panelde, gelecekte tarımda yapay zekanın daha fazla kullanılacağı ve geliştirileceği vurgulandı. Emrah İnce, tarımda yapay zekanın getireceği fırsatları değerlendirdi. İnce’ye göre, yapay zeka, zirai don gibi ürün verimini azaltan sorunlarla mücadelede etkili olacak ve gençlerin tarım sektörüne ilgisini artıracak. Ayrıca, çiftçi kadınların sağladığı verim artışının yapay zeka desteğiyle daha da yükseltilmesi hedefleniyor.

Yapay Zeka Tarımda Donla Mücadeleye Destek Olacak

Endüstri Mühendisi Emrah İnce, tarımda don olaylarının etkilerini azaltmada yapay zekanın önemine değindi. İnce’ye göre, yapay zeka sayesinde don olaylarına daha erken müdahale edilebilecek ve çiftçilere destek sağlanabilecek. Bu noktada karar destek sistemlerinde yapay zekanın rolü büyük olacak.

Yapay Zeka Destekli Tarım Sistemleri Gelecek

Emrah İnce, gübreleme programlarından sulama programlarına kadar yapay zekanın tarımda etkisini artırmaya başladığını belirtti. İnce, tarımda “AI power” (Yapay zeka gücü) dönemine geçildiğini ve çiftliklerin nesnelerin interneti ve yapay zeka ile yönetilebileceğini açıkladı.

Teknolojinin Tarıma Etkisi

Emrah İnce, tarımda nüfusun yaşlanmasının bir sorun olduğunu vurgulayarak, gençlerin tarıma olan ilgisinin artması gerektiğini belirtti. İnce’ye göre, teknolojiyle tarımda oluşacak fırsatlar gençleri bu sektöre çekecek ve tarımda yeni bir devir başlayacak.

Kadın Çiftçilerin Rolü

Emrah İnce, tarımla uğraşan kadınların verimlilikteki önemine değinerek, yapay zekanın devreye girmesiyle kadın çiftçilerin sayısının artmasının beklendiğini söyledi. İnce’ye göre, çiftliklerde kadınların yönetimi verimi artırabilir ve yapay zeka uygulamalarıyla bu yönlendirme daha da etkili hale gelebilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Related Posts

OpenAI CEO’su uykusunu kaçıran gerçeği açıkladı: Tehdit büyüyor!

OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zekanın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasının büyük bir dolandırıcılık krizine yol açabileceğini söyledi. “Sesli kimlik doğrulama artık güvenli değil” diyen Altman, bu riskin kendisini geceleri uykusuz bıraktığını ifade etti.

Windows 11’e yeni ses paylaşım özelliği geliyor

Microsoft, birden fazla ses cihazında aynı anda ses çalma ihtiyacını karşılayacak yeni bir özellikle Windows 11’i güncellemeye hazırlanıyor.

Göz alıcı Eriksholm macerası oyuncuları mest etti

Eriksholm: The Stolen Dream, İsveç’in Göteborg kentinden 18 kişilik küçük bir ekibin geliştirdiği, 20. yüzyıl başlarında geçen kurgusal bir İskandinav kasabasında yaşananları konu alıyor. Oyuncular, hastalıktan yeni iyileşmiş genç Hanna karakterini …

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.